FireTrucks

Magyarország legnagyobb tűzoltótechnikai adatbázisa

// Egyhetes gyakorlatot tart a Rescue 24 csoport

[Itthon] 2013. szeptember 5.


A gyakorlaton 75 szakember vesz részt az Egyesült Államokból, Ukrajnából, Romániából és Magyarországról

Egyhetes tréninget tart a Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 nemzetközi speciális mentőcsapata a Komárom-Esztergom megyei Ászár mellett. A tréningen 75 szakember vesz részt az Egyesült Államokból, Ukrajnából, Romániából és Magyarországról - tájékoztatott Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója.

A tíz éve alakult Rescue 24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportot a Baptista Szeretetszolgálat hozta létre. Az ötszáz főt számláló csoportnak a magyarokon kívül többek közt ausztrál, amerikai, japán, indonéz, cseh, lengyel, ukrán és román tagjai vannak, akiknek civil foglalkozása is a mentéshez kapcsolódik: tűzoltók, orvosok, bányamentők, légimentők, vízimentők a hétköznapokban.

Speciális mentők ácsolt faerősítést építenek az Ászár mellett lévő volt keményítő gyár területén (Fotó: Krizsán Csaba / MTI)
Speciális mentők ácsolt faerősítést építenek az Ászár mellett lévő volt keményítő gyár területén (Fotó: Krizsán Csaba / MTI)

A résztvevők éles helyzetekben már többször dolgoztak egy csapatban egyebek mellett Törökországban, Indonéziában, Haitin és szinte valamennyi földrengés- és katasztrófasújtotta területen, így jól ismerik egymást, és egy hetet minden évben együtt gyakorlatoznak, idén Magyarországon.

A magyarok a tréning alkalmával leteszik a magyar önkéntes mentőszervezetekre vonatkozó minősítő vizsgát is - mondta Pavelcze László.
A Magyarországon működő önkéntes mentőszervezeteknek nemzeti szakmai minősítő vizsgát kell tenniük, amelyet a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szakemberei felügyelnek.

A speciális mentők többek között vízi mentésből, légi mentésből, utcai kutatómentésből és alpintechnikából tesznek vizsgát.

Egy speciális mentő falat bont az Ászár mellett lévő volt keményítő gyár területén (Fotó: Krizsán Csaba / MTI)
Egy speciális mentő falat bont az Ászár mellett lévő volt keményítő gyár területén (Fotó: Krizsán Csaba / MTI)


A BM OKF égisze alatt alakult meg a speciális helyzetekben bevethető HUNOR hivatásos nehéz kutató-mentő mentőszervezet és a HUSZÁR közepes kutató-mentő csapat, amelyeket önkéntes különleges kutató-mentő egységek alkotnak. Ezek mellé kívánja delegáltatni magát a Rescue 24 mentőcsapat a vizsga teljesítésével.

"Mi önállóan, de az állami szervvel hivatalos partnerségben, a magyar, illetve a nemzetközi normáknak megfelelve kívánunk tevékenykedni Magyarországon és külföldön egyaránt" - mondta Pavelcze László az MTI-nek.


Oszd meg másokkal is:
// Hozzászólás írása

Ha szeretnél hozzászólni ehhez a szerhez, jelentkezz be,
vagy regisztrálj az oldalra, ha még nem tetted meg.

// Belépés:
// csatlakozz hozzánk!
// elfelejtett jelszó


Lap tetejére