FireTrucks

Magyarország legnagyobb tűzoltótechnikai adatbázisa

// Zuk tűzoltóautót kapott a Közlekedési Múzeum

[Itthon] 2013. szeptember 27.


A szer 4500 kilométert futott 40 év alatt

A Bombardier MÁV Kft. adományaként egy teljesen felszerelt Zuk A 15C típusú tűzoltóautó került a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumba. A tervek szerint egy hónapig lesz látható az autótörténeti kiállításban, utána a múzeum különböző programjaiban kap szerepet.

Az 1975-ös gyártású Zuk tűzoltóautót a Dunakeszi Járműjavító (jelenleg Bombardier MÁV Kft.) létesítményi tűzoltósága üzemeltette, ám mivel ez 2003-ban megszűnt, okafogyottá vált a szer üzemeltetése.

Az autó 4500 kilométert futott a mintegy 40 év alatt, tűzoltásra szerencsére egyetlen alkalommal sem használták - közölte Hidvégi János, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum muzeológusa csütörtökön az MTI-vel.


A gépkocsi egy kivehető 800 liter/perc teljesítményű kismotorfecskendővel rendelkezik. Kétütemű motorját egy P 70-es személyautó motorjából alakították ki.
A szert háromfős személyzet működtette.

Az autó motorja 2120 cm³-es, 70 LE (52 kW) teljesítménnyel, 3+1 fokozatú sebességváltóval. Végsebessége 95 km/óra.

A Zuk kisteherautókat 1956 és 1998 között gyártották: összesen hat típusváltozat készült a kisteherautókból, ezek között volt a kifejezetten tűzoltóautónak készült változat is. Összesen több mint félmillió példány készült a Zuk különféle típusaiból.


// Cimkék: zuk

Oszd meg másokkal is:
// Hozzászólás írása

Ha szeretnél hozzászólni ehhez a szerhez, jelentkezz be,
vagy regisztrálj az oldalra, ha még nem tetted meg.

// Belépés:
// csatlakozz hozzánk!
// elfelejtett jelszó


Lap tetejére