FireTrucks

Magyarország legnagyobb tűzoltótechnikai adatbázisa

// Szomorú történetek

[Technika] 2013. május 27.


"Koruk és kialakításuk miatt a ma elvárt közlekedésbiztonsági feltételeknek nem felelnek meg"

"Miért rohadnak a szombathelyi tűzoltóautók egy Söptei úti telepen?" címmel jelent meg egy olvasói levél a Nyugat.hu-n. A levél írója, Barki László neve ismerős lehet a FireTrucks olvasói számára, sok jó fotója van fent nálunk a Vas megyei szerekről.

Levelében a 2007. és 2011. között leselejtezett Szombathely/Hab (Rába Tü-4), Szombathely/Por (Ifa P1500) és Sárvár/Létra (Ifa DL-30) sorsa felől érdeklődik.

Az egykori Szombathely/Por (Fotó: Szombathely HÖT)
Az egykori Szombathely/Por (Fotó: Szombathely HÖT)

A Vas Megyei Katasztrófavédelem a levélre válaszolva azt közölte: "A habszállító, a porral oltó és a létraszer átlagéletkora 30 év, műszakilag korszerűtlenek, elavultak. Koruk és kialakításuk miatt a ma elvárt közlekedésbiztonsági feltételeknek nem felelnek meg. Az ismételt üzembe helyezéshez szükséges javításuk, illetve további fenntartásuk a használati értékükhöz képest aránytalanul magas költségekkel járt volna."

Ezzel sajnos nem lehet vitatkozni, ez valóban így van.
A leselejtezett szerekre kiírt árverés eredménytelen volt, a járműveket a jogszabályban előírt módon értékesítette az Igazgatóság.

De mihez kezd vajon egy civil cég egy porral oltó tűzoltó gépjárművel?

Semmihez, nyilván eltávolítja a felépítményét és átalakítja. A felújítás nem olcsó, ezért sokat nem adnak egy-egy különleges felépítményű tűzoltóautóért. (Legfeljebb egy millió forintot, mert másfélért már jó állapotú darus Ifát lehet kapni.)

Sajnos nem ritka, hogy a jó üzletnek tűnő vásárlásoknak az a vége, hogy az átalakítás nem valósul meg és az egykori tűzoltó szerek a szabad ég alatt szétrohadnak valamelyik telephely sarkában.

Jobb sorsra érdemes Csepelek Oláh Ferenc fotóján
Jobb sorsra érdemes Csepelek Oláh Ferenc fotóján

A technikát szerető embernek keserű érzés ilyen állapotban látni ezeket az autókat, melyeket egykor óvtak-féltettek, naponta gondoztak a tűzoltók.
Tényleg az a 6-800.000 Ft hiányzik a kasszából, amit ezekért lehet kapni?
Nem lehetne ezeket valami módon megmenteni az enyészettől?

"A mentési kategóriába tartozó járművek adóját el kellene törölni, sőt a műszaki vizsgáztatását is ingyen kellene végezni!" - írja Barki László.

Legyen, aki ezt felkarolja.


Oszd meg másokkal is:
// Hozzászólás írása

Ha szeretnél hozzászólni ehhez a szerhez, jelentkezz be,
vagy regisztrálj az oldalra, ha még nem tetted meg.

// Belépés:
// csatlakozz hozzánk!
// elfelejtett jelszó


Lap tetejére